Sunday, June 9, 2013

Shkaktarёt qё i dёmtojnё dhёmbёt

Ne edhe pse i lajm dhe i pastrojm dhёmbёt me brush cdo ditё ,mёngjes edhe nё mbrёmje  dhe  kujdesemi se çfarë ushqimi konsumojmë prap se prap prishja e dhёmbёve duket se ёshtё pjesё e jetёs tonё.
dhembet

Kariesi(prishja e dhёmbёve) shaktohet nga disa faktorë ose shkaktarё :

Mos pastrimi adekuat i dhёmbёve
Pas mbarimit tё cdo ushqimi njё pjesё e tij mbesin nё dhёmbё ose hapsirat nё mes dhёmbёve me cka nё qoftёse nuk pastrohen ,mjafton qё pas gjysem ore ato tё fillojn tё fermentohen duke krijuar tretёsir acidike dhe mjedis  i pёrshtatshёm pёr zhvillimin e bakterieve . Aciditeti i krijuar fillon ta dёmtoj pjesёn e sipёrme tё dhёmbit me cka mё vonё vjen gjerё  tek prishja e tij ,gjegjёsisht dёmtimi i smaltit.Prandaj duhet qё mbas cdo ushqini tё pastrohen dhёmbёt qё tё parandalojm kariesin apo tё pёrdoren camcakiz  qё tё stimulojn  mё tepёr pёshtym me cka  bёhet edhe vetё pastrim i  gojёs.
Pijet energjetikePijet energjetike si dhe ato qё pёrmbajn sasi tё lartё tё sheqerit   janё  shaktarё tё  dёmtimit tё dhёmbёve si dhe shёndetit nё pёrgjithёsi.Pёrpos qё pёrmbajn  kimikate qё  trupit i japin kalori energjetike nga ana tjetёr ato  nё mёnyrё indirekte  dёmtojn organet nё trup  duke prishur homeostazen  apo kushtet e mjedist tё brendshёm.
Pёrdorimi i disa medikamenteShakton kariesin e dhёmbёve duke sulmuar smaltin e dhёmbit  si dhe sjell deri nё ndryshimin e ngjyrёs sё  dhёmbit.Prandaj para se tё pёrdorni medikamente  tё reja sigurohuni qё tё lexoni efektet anёsore pa marё parasysh llojin e medikametit.
Konsumini i tepruar i sheqernaveÇdo ushqim me sasi te caktuar  ёshtё i  shёndetёshёm pёr trupin e ne vecanti karbohidratet.Pas cdo ushqimi  ёshtё  mire qё tё konsumohen   edhe ushqime qё pёrmbajn sheqerna apo ёmbёlsira  e asesi jo  ne kohen ndёrmjet dy ushqimeve.Karbohidratet janё shakaktar kryesor i prishjes sё dhёmbёve.